top of page
  • Yazarın fotoğrafı: Hatice Agvan
    Hatice Agvan
  • 26 Şub
  • 4 dakikada okunur

Merhaba sevgili okur, 


Bu yazıyı hem senin için hem de değerli arkadaşımın bir sorusu üzerine yazıyor bulunmaktayım. Farkındayım ki bu tarz ilişkiler çoğumuzun başından geçmiş ve duygusal olarak yıpratmaktadır.


Bugün burada olman (Toksik bir ilişkide miyim? Ya da Toksik bir ilişki nasıl kurtarılır, düzeltilir? Ya da Toksik bir ilişki nasıl bitmeli? vs. Toksiklik nedir? gb.Soru başlıklarıyla arama motorunda aratma yaptın)  belki de hayatında bir şeylerin yolunda gitmediğini, gittikçe tahammül seviyenin azaldığını hissediyor olduğun anlamına geliyor. Belki içten içe biliyorsun: O ilişki artık sana iyi gelmiyor. Ama nasıl çıkacağını, nereden başlayacağını bilemiyorsun. Güzel anılarınız ve ilişkinin ilk başında olan insana saygından sürekli düşünüyorsun. İnan bana, yalnız değilsin cinsiyet farketmeksizin bir çok insan bu duygusal ilişki batağına bir dönem saplanmış ya da hala bu tarz ilişkileri seviyorum adı altında yaşamaya devam etmektedir. ben de yıllar önce, sevdiğim bir insana rağmen kendimi tükenmiş, küçümsenmiş ve sürekli “eksik” hissettiğim bir ilişkiden çıkmak zorunda kaldım. Bu yazı, sana sadece bir rehber değil, aynı zamanda bir dost eli uzatma niyetiyle yazıldı.


 


 1. Toksik İlişki Nedir? Önce Kendine Şefkatle Bak



Toksik ilişki, taraflardan birinin (veya her ikisinin) duygusal, zihinsel hatta fiziksel olarak zarar gördüğü, sürekli bir  güç mücadelesi,  suçluluk hissi veya değersizlik yaratan dinamiklerle dolu bir ilişki türü. Peki nasıl anlarsın? İşte bazı kırmızı ipuçları


- Sürekli eleştiriliyor, aşağılanıyor veya küçümseniyorsun.  Manipülasyona uğruyor ağzından çıkan sözler sürekli farklı yöne çekiliyorsa.


- Partnerin seni kontrol etmeye çalışıyor (kiminle görüştüğün, ne giydiğin, ne hissettiğin).  Çevrende arkadaşın kalmıyor ve  kendine özel alan dahi oluşturamıyorsan


- Hep sen özür diliyorsun, o ise hiç hata kabul etmiyorsa, bir konuda suçlu olduğu zaman bile ama sen bunu yaptığın için ben bunu yaptım diyerek suçlama direktifi her şekilde sana yönlendiriyorsa


- Yanındayken bile yalnız hissediyorsun. Birlikteyken anlattığın her hangi bir anını dinlemeden geçiştiriyor, dalgaya vuruyor ve sürekli kendi hobi ve ilgi alanlarına odaklanıyor, telefonda takılıyorsa


- İlişki inişli çıkışlı: Bir gün “tüm dünya sensin”, ertesi gün “seni sevmiyorum” diyor. Ve yetmedi nasıl sana böyle şeyler derim o an kızgın olduğumu anlamadın mı diyor... aklınla dalga geçiyorsa...



 Unutma: Toksik ilişkiler sadece romantik değil; arkadaşlık, aile veya iş ilişkileri de olabilir. Önemli olan, seni küçülten ve tüketen her dinamikten duygusal anlamda sağ çıkabilmen ve  altında yatan sebepleri algılayabilmendir.



2. İtiraf Zamanı: “Bu İlişki Bana Zarar Veriyor” diyebilmelisin;


İlk adım, durumu olduğu gibi kabul etmek. Belki içten içe biliyorsun ama “Belki düzelir”, “Ben de hatalıyım” diyerek kendini kandırıyorsun. Bu normal. Çünkü sevgi, bağlanma ve alışkanlık, gerçekleri görmeyi zorlaştırır.  Atalarımız boşuna aşkın gözü kördür dememiştir....



Yapabileceklerin:


- Bir kağıda yaz: Bu ilişkide hissettiklerini, yaşadığın olumsuz anları dürüstçe listele. Örneğin: “Geçen hafta beni arkadaşlarımın önünde küçük düşürdü”, “Sürekli telefonumu kontrol ediyor.” 


- Bir arkadaşının gözünden bak: “En iyi arkadaşım bana bunları yaşadığını söylese, ona ne derdim?” diye düşün. Muhtemelen “Oradan çık!” dersin. Peki ya kendin için?  Arkadaşlarından çekinmeden yardım istemelisin onlara anlatamadığın her konuyu açmalısın. Tabii ki güvendiğin toksik olmayan arkadaşlarına.



 3. Sınır Koy: “Artık Yeter” Demenin Gücü;


Toksik ilişkiler, sınırların belirsiz olduğu ilişkilerdir. Partnerin seni duymuyorsa, sınır koymak ilişkiyi bitirmenin ilk adımı olabilir. Nasıl mı?  Net ol, taviz verme ve asla şunu da unutma bu tarz sınırlamalar  karşı tarafta, seni istediği gibi yönetemediği için öfke patlaması yaratabilir. Hiç ummadığın tepkiler sandığından büyük olabilir. Bu yüzden karşı tarafın karakteri şiddete meyilliyse ilişkiyi direkt bitirmek daha mantıklıdır.



4. Kopuş: “Nasıl Ayrılacağım?” Sorusuna Cevap;


Ayrılmak korkutucu, biliyorum. Özellikle bağımlılık varsa. Ama şunu hatırla: Senin mutluluğun, bir ilişkiden daha değerli. Sen çok değerlisin, önünde uzun yıllar var onsuz yaşayamam gibi düşünceler içerisinde olabilirsin. Unutma akıl bazen kandırır. Gerçek sevgi asla bu durumlara sebebiyet dahi vermeyecektir. Senin için doğru insan doğru zamanda gelecektir.



Adım 1: Destek Ağı Oluştur:


- Güvendiğin bir arkadaşınla konuş. “Bana bu süreçte yardım et”  de, çevrende güvendiğin kişiler zor bir dönem yaşadığını bilmeli.


- Terapi almak, duygusal karmaşayı yönetmende etkili olacaktır. Terapi alamıyorsan bile sosyalleşmeli, zorla da olsa kendini iyi hissetmesen de dışarı çıkmalısın.



Adım 2: Temiz Bir Kopuş; Net ve kararlı olduğun  konuşma ile ilişkiyi bitirmelisin. Neden sorusunun tuzağına düşme sevseydi sana asla bu tarz bir cehennemi yaşattırmazdı. Benim kararım bu şekilde açıklama yapmak istemiyorum demen bile yeterli. Açıklama yapma ve düzeltebiliriz gibi söylemlerin ağına düşüp o batağa geri girme.



Adım 3: mesafe koy


- Sosyal medyadan silmek, numarayı engellemek acı verici ama belki düzelir ümidi ile vereceğin kararlar daha acı verici olacak. Sakın bu tuzaklara düşme.



 5. İyileşme: Kendini Yeniden İnşa Etmek;


Ayrıldıktan sonraki ilk haftalar zor olacak ama ruhunu ezip geçen bir sömürü  merkezinden kurtulacaksın. Kimsenin enerji stoğu olmayacaksın. Ve iyileştiğinde ne kadar doğru bir karar verdiğini anlayacaksın. Yasını  tut ama bunu uzun süre istemsiz yapıyorsan destek almayı unutma. O senin karakterini parçaladı ve Onsuz kimim gibi sorular ile baş başa kaldın. “Onsuz ben kimim?” sorusu normal. Zamanla cevabı bulacaksın. Kendini de bu soruyla birlikte inşa edeceksin. Eski hobilerini hatırla; resim yapmak, dans etmek, yazmak…  Zamanını boş yere tükettin bunları uzun bir süre yapamadım aklındaki tek düşünce oydu. Ama artık istediğin kadar kendinle baş başa kalabilir ve bunlara zaman ayırabilirsin.


- Yeni bir rutin oluştur: Sabah yürüyüşleri, meditasyon, kitap okuma saati. 


 Öz-Şefkat: Sen Değerlisin


Toksik ilişkiler, özgüveni yerle bir eder. Her sabah aynaya bakıp şu cümleleri tekrarla


 “İyi olmayı hak ediyorum.”


 "Hatalarım olsa da değerliyim."


 "Ben sevgiyle dönüşüyorum, ve her daim kendimdeyim."


  "İzin vermediğim hiçbir şey hayatıma dahil olamaz."


 "Güvendeyim."


 6. Tekrar Düşme Korkusuyla Yüzleşmek


“Ya yine aynı hatayı yaparsam?” diye endişeleniyor olabilirsin. Bu korku, seni güçlendirir. Ders çıkar ve kendime değer vermenin önemini anla. Kendi özel alanın içinde mutlu olabildiğin özgür ve güzel zamanların keyfine var. Kendine zaman ayırmanın bile çok büyük bir şükür sebebi olduğunu farkedeceksin. Arkadaşların ile hiçbir şeyi kafaya takmadan içtiğin kahvenin tadı bile bambaşka olacak. Duygusal suistimalden uzaklaştıkça herşey daha da güzel gelecek.



 Son Söz: Hayatın Yeniden Senin Olsun


Sevgili okur, 


Bu yolculuk kolay değil. Ama emin ol, kendine verdiğin bu söz, hayatının dönüm noktası olacak. Bir gün geri dönüp baktığında, “İyi ki o adımı atmışım” diyeceksin. Çünkü sen, sevgi dolu, saygılı ve dengeli bir ilişkiyi hak ediyorsun. Ve unutma: Kendini sevmek, her türlü ilişkiden çok daha önemli. Kendinle kurduğun bağ ebedi ve kalıcı. Ömür boyu bu beden ve bu ruh ile yaşayacaksın. Sevgili okur seni seviyorum ve sen her türlü güzelliğe layıksın.



Bugün, kendine bir söz ver, Artık özgürlüğümü seçiyorum sözü.



Sana inanıyorum. 


Sevgiyle, 


HATİCE AGVAN



Yorumlara yazın. Sizin toksik ilişkiden kurtulma hikayeniz nedir?”💛


 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör
Ruh Hayvanı Balina (whale)

Okyanusların devi balina kendi içindeki kaotik ve gizemli yapısıyla merak uyandırmıştır. En haylaz ve coşkun akıntılarda, zorluklar...

 
 
 
Olması Gerken Gibi

Gökyüzü bilinmeyen sırlarla dolu çocuğum. Senin ve diğerlerinin ruhunun bilinmez sırlarla dolu olduğu gibi. Ruh parçalarımız ve özümüz...

 
 
 

Comments


Gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!

agvanhatice0@gmail.com

instagram: @haticeagvan

bottom of page